گزارش روزنامه ثروت

جوایز مستقل باعث ارتقای فرهنگی می‌شوند

نامزدان سومین دوره‌ی جایزه‌ی شعر احمد شاملو عصر دوشنبه ۱۵ آبان در محل موسسه‌ی بهاران با حضور داوران این جایزه معرفی شدند.

نامزدان سومین دوره‌ی جایزه‌ی شعر احمد شاملو عصر دوشنبه ۱۵ آبان در محل موسسه‌ی بهاران با حضور داوران این جایزه معرفی شدند.

به گزارش خبرنگار ثروت، این جلسه که با حضور دو تن از داوران این جایزه و یازده نامزد سومین دوره‌ی جایزه‌ی شعر احمد شاملو بر پا شده بود و در ابتدای آن یاد علی‌اشرف درویشیان، و داستان‌های سال‌های ابری، آبشوران ... با یک دقیقه سکوت به احترام این نویسنده‌ی تازه درگذشته گرامی داشته شد.

چایچی در ابتدا به ارائه‌ی گزارشی از روند برگزاری مرحله‌ی نخست این دوره از جایزه پرداخت و گفت: رسالت همه‌ی ماست که از این جایزه که نام بزرگ احمد شاملو را در پیشانی دارد و به عنوان یک جایزه‌ی ادبی مستقل به هیچ نهاد و موسسه‌ای وابسته نیست پشتیبانی کنیم. چایچی با اشاره به برخی اعتراض‌ها که در فضای مجازی نسبت به نحوه‌ی داوری این جایزه مطرح شده بود تاکید کرد: در بررسی آثار رسیده هرگز به نام شاعر یا ناشر یا روابط دوستانه توجهی نداشته‌ایم و تنها معیار داوران این جایزه، شعرهای رسیده بوده است.

چایچی در ادامه افزود: در این داوری هیچ حب و بغضی نبود البته پیش از پذیرش داوری می‌دانستیم حتماً انتقاداتی خواهد شد، اما ‌ای کاش این انتقادها اصولی بود تا نواقص برطرف شود. اما متأسفانه از توهین برخی دوستان دل‌آزرده شدیم و‌ ای کاش دوستانی که می‌گفتند داوران را هدایت کرده‌اند، با یک تماس تلفنی ساده، حقیقت را جویا می‌شدند.

او اظهار تأسف کرد که عده‌ای دوست دارند با جار و جنجال، نام‌شان بر سر زبان‌ها بیفتد: هر چند برای مدتی کوتاه نام‌شان بر زبان‌ها می‌افتد، اما کار شاعر نیست که با هوچی‌گری، برای خود نامی به دست آورد. کسی که حقیقتا شاعر باشد، هرگز این‌گونه کسب نام نمی‌کند چرا که برای صاحب نام شدن باید اثری درخشان خلق کرد.

 علیرضا عباسی دیگر داور این جایزه هم وجود جایزه‌ای مستقل به نام شاملو را مایه خوشحالی دانست و تاکید کرد: «برگزاری هر جایزه‌ی مستقل در سرزمین ما باعث ارتقای فرهنگی خواهد شد.»

او اضافه کرد: نقد جایزه‌ی ادبی امری طبیعی است و در همه‌ی دنیا و حتی درباره‌ی جوایزه ادبی بزرگ با قدمت صد ساله نیز نقدهایی صورت می‌گیرد. هیچ جایزه‌ای نمی‌تواند ادعا کند که بدون موضع است و جایزه‌ی شعر شاملو هم معیارهای ارزیابی برای انتخاب آثار دارد. نمی‌دانم چرا برخی شائبه به وجود می‌آورند که فلانی حق وتو داشته است. ما همه آدم‌های مستقلی هستیم و این استقلال در حوزه‌ی انتخاب آثار بیشتر خودش را نشان می‌دهد. من همیشه از سلامت جایزه‌ی شعر شاملو حرف زدم و باز هم از این سلامت دفاع می‌کنم و شهادت می‌دهم.

این داور جایزه‌ی شعر شاملو درباره‌ی نمود سلایق فردی در انتخاب آثار نیز گفت: مشخصاً همیشه تا حدی سلیقه‌ی افراد در انتخابی که دارند دخیل است ولی می‌توان با در نظر گرفتن معیارهایی مشخص وجهه انتخاب عمومی‌تری داشت. هر شاعر و نویسنده‌ای در حیات ادبی خودش، خودش را بهترین می‌داند و شاید هم حق داشته باشد و طبیعی است که وقتی در یک رقابت ادبی امتیاز نمی‌آورد ناراحت شود منتها نوع واکنش به این ناراحتی باید منطقی باشد.

عباسی یادآور شد: انتخاب ۱۲ اثر از ۱۶۸ اثر به معنی نفی مابقی مجموعه‌ها نیست بلکه این انتخاب در یک روند قیاسی صورت گرفته و حتی می‌توان گفت در واقع بررسی مجموعه شعر یک سال شاعر بوده است نه بررسی شأن ادبی و دستاوردهای حیات ادبی او. در مسیر انتخاب‌ها طبعاً به میزانی از حساسیت اجتماعی نیز توجه داشتیم و این که نظریه‌های متأخر ادبی مورد توجه شاعر بوده باشد.

عباسی که سال گذشته نیز با برگزاری این جایزه همکاری داشته است، به شایبه‌هایی که در آن دوره ایجاد شد اشاره کرد و گفت: پارسال هم هیچ کس حق وتو نداشت چون ما برای خود این شأن را قایلیم که مستقلیم و امیدوارم شایبه‌های تخریب‌کننده ریشه‌کن شوند.

او به این نکته نیز پرداخت که در این رقابت، فقط آثار یک سال هر شاعری بررسی می‌شود نه کل عمر ادبی او. عباسی سپس از برخوردهایی گفت که بعد از انتشار بیانیه صورت گرفت و تاکید کرد این برخوردهای توهم‌زایی سابقه و حساسیت‌ها به دلیل بزرگی نام شاملو است. داور سوم یعنی فواد نظیری به دلیل مسافرت امکان حضور در این جلسه را نداشته است.

در پایان ۱۱ نامزد دریافت سومین دوره جایزه شعر احمد شاملو به ترتیب در جایگاه قرار گرفتند و برای حاضران شعرخوانی کردند.

 

مرحله اول جایزه شعر احمد شاملو - روزنامه ثروت

 

روزنامه‌ی ثروت، دوره‌ی جدید شماره‌ی ۱۵۸

http://servatdaily.ir/Template1/Article.aspx?AID=1223

@ahmadshamloupoetryaward

 

ارسال نظر

دیگر رسانه‌ها

بیشتر

اطلاعیه و بیانیه‌ها